Ending Credits

2011.01.24. 21:19

Elérkezett a vég. A svéd félév január 15.-ével hivatalosan is befejeződött. Szép volt. A blogot ezzel a poszttal lezárom, nincs értelme itthonról, nem ide tartozó dolgokkal felhígítani a már megírt ötvenvalahány bejegyzést. Maradt néhány feldolgozatlan témám, de azok már meg is maradnak annak. Ha blogolnék később, majd teszek ide egy linket. Írni mindig lenne miről, vezethetnék ilyen villámhárítót amin kidühöngöm magam időnként, de eddig is remekül megvoltam nélküle.

Heti egyszer-kétszer jelentkeztem, olvasták is páran. A Fesztivállapot, a Közlekes bazdmegek és főleg az Index címlap hozott számomra ismeretlen látogatókat is.

 

Köszönöm a figyelmet!

 

 

Egy darabja már itthon vagyok. Hosszas bezzegelésbe nem fognék, hogy a svédeknél így és úgy volt, mert hamar bazzegelésbe fordulna. Nem harapok az etető kézbe. Úgyhogy csak mazsoláznék az itthon javára.

Orvosi felügyelet

Ez itthon pont jobban megy. Szerencsére a saját bőrömön nem tapasztaltam meg milyen a svéd sürgősségi. Sajnos az a német srác sem, aki másfél nap agónia után felhívta a helyi mentőket, hogy csikar a hasa. Négy-nyolc ideoda kapcsolgatás után megmondták a telefonban, hogy ezt és ezt vegye be esténként, ha nagyon el akar pusztulni, akkor reggel is. Egyszerű fájdalomcsillapító. A srác érezte, hogy az ő bajára ez nem gyógyír, meg ilyen régimódi szemlélete volt, hogy jobb lenne, ha nem egy telefonközpont diagnosztizálná. Tovább erőltette a dolgot, kiderült, hogy vakbélgyulladása van. Na, arra tényleg nem jó a Panadol.

Vizsga

Nem vagyok hozzászokva, hogy a december 3.-i vizsgám eredményét csak január közepén tudom meg, holott rá egy héttel ígérik. Vizsgák előtt 12 nappal még nem, 10 nappal már nem lehet jelentkezni. Nekem az itthoni last minute-s rendszer jobban tetszik, de ez tényleg csak szokás kérdése. Kint is tanulni kell, meg itthon is, erre náluk sincs jobb módszer.

Udvariasság

Mikor németek tüsszögtek, Gesundheitoltam rendesen, amivel éppen nem törődtek. Nem azért mert bunkók, hanem mert nyugaton ˝Egészségedre˝-zni nem divat. Mindenki döntse el, hogy ez előny-e vagy hátrány, szerintem praktikus nem üres beszélgetéseket folytatni arról, hogy valaki most éppen beteg.

A nőkkel sem szokás udvariasnak lenni.  Volt olyan csaj, aki kikérte magának, hogy felengedtem a vonatra. Buszoknál, ajtónál hangulattól, késéstől függően előreengedtem őket, és látva, hogy a helyiek ezt nem csinálták rendkívül büszke voltam magamra. Itthon jöttem rá, hogy a svédeknél a pont, mikor a Zuglóban egy önjelölt lovag egy fél lánykollégiumot engedett fel előttem a gyorsra.

Étel

Éttermekben a svédek rengeteg kaját meghagynak, kidobnak. A mai napig nem tudtam ezen napirendre térni, szerintem valami hülye felfogás eredményeként úgy adnak borravalót, hogy hagynak még a tányéron. Ilyen nagy jólét soha ne legyen itthon.

Idő

Hideg van. Ez nem baj, mert az állandó mínusz nyolc egészségesebb, mint a köd és a latyak itthon. Azt viszont, hogy 9-kor kel a nap és 3-kor nyugszik, nem tudtam megszokni. Lehet, évek alatt menne.

Közlekedés

Na, itt Svédország kiütéssel győz. Minden tekintetben, út, kocsik, kultúra. Csakúgy, mint nyelvtudásban. Fruzsinával Stockholmban a Nobel múzeum előtt uzsonnázva, a legutolsó jól szituált dögszagú hobó is három nyelven meg tudta tőlem kérdezni, hogy mennyi az idő.

Svédország kirakatország. A németek is csak cuppogtak a vonatok és az egyetem láttán, hogy ez már döfi! Pedig Németország sem GDP sereghajtó. Norvégia például pusztán a gazdasága alapján jobb hely lehetne. Oslóban mégsem éreztem jól magam. Sok a kéregető, rommágrafitizett negyedeken keresztül vezetett az utam az állomásra, ahol több szétszórt injekciós tűt is találtam az úton. Én itthon sem szoktam adni a  hobóknak, nem szívesen finanszírozom más alkoholizmusát. A norvég kannásbor árakkal pedig még lépést sem tudok tartani.

Jó itthon. Mindenkim itt él, nem éhezem, nem fázom, a Barátok köztöt meg már streamelni is lehet.

Svéd vizsga

2011.01.17. 22:44

Szóbeli

Diktafonra veszik az egészet. Ezzel magukat védik, fellebbezésnél erre hivatkoznak. Van a vizsga előtt egy kellemes hangvételű előjáték, hogy az esetlegesen izgulóknak kimenjen a vibráció a hangjából. Többedmagunk vizsgázunk, hogy ezzel is erősítsük a csapatmunka szellemét. A vizsgáztató megbújik a sarokban, mintha ott sem lenne. Alig kezdem el a mondandóm, szól a tanár, hogy sóhajtsak egy nagyot, jót tesz. Szerintem meg az tenne jót, ha nem vágnál a szavamba, mert elfelejtem hol jártam és mire rájövök megbuktatsz.

Írásbeli

Az egyetemen egy épület 3 csarnokkal csak a vizsgázásnak van szentelve. Első vizsgám a svéd írásbeli volt. Minden vizsga reggel 8-kor kezdődik és 4 órán át tart. Ennyi idő alatt háborúk dőlnek el. Ráadásul az összes régi próbavizsgával végeztem másfél óra alatt, nem is reggeliztem otthon, hanem bevittem vizsgára a kaját, ezzel is nyertem 20 perc alvást.

Többször az orrunkra kötötték még vizsga előtt, ne puskázzunk, ne forgolódjunk, mert itt nem csak a vizsgaalkalmat bukjuk, és csak a gyanú is elég a bajhoz. A teremből nyílik több wc, ha kimegyünk felírják egy listára. Három kiállási lehetőség adott négy óra alatt. Rögzítik, hogy mikor kezdtünk, mikor végeztünk. Még jó, hogy be nem kell ikszelni, sikerült-e.

A mellettem ülőnek 8.15-kor már rengeteg kérdése volt felém. Pisszegett, mutogatott és fel volt háborodva, hogy leszarom. Teli szájjal mutatok a kekszeszacskóra, hogy én a vizsga kezdete óta ezzel vagyok elfoglalva, a csomagoláson meg nem találom a választ, jobb lenne ha eldugulna. Azt is jegyzőkönyvbe veszik, ha elfingom magam, te meg azt kérdezed, hogy miről szól a második bekezdés?! Később sem hagyta abba a kérdezősködést, rávettem magam, a válaszra. Próbáltam olyan tömör lenni, amilyen csak tudtam.

Fogd már be a pofád.

Na, ezt megértette, ki is ment a budira, hogy ott megnézze a teletömött zsebeiben lévő cetlik valamelyikén rajta van-e a válasz.

Azóta volt még egy vizsgám, a rendre ügyelő véres tekintetű nénik csapata viszont változatlan. Ők a hivatásos genyók. Nem egy agyonbecsült munka.

A vizsga anonim, a kivételezés kivitelezhetetlen. Így lett a bátyámból fogorvos és A típusú jogsim. Nem jutott eszembe svédül, hogy van a közgazdász, és a ˝motorcykel˝ hosszabb, mint a ˝bil˝. Ez történik, ha terjedelemre osztályoznak és nem vagyok lekövethető.

A svédek komolyan veszik a vizsgázást. Szívesebben tanulok itt, mint otthon. A műszakin ha tisztességesen felkészülök egy vizsgára és nem foglalkozom a puskaírással lestrébereznek, de minimum lebuziznak. Tanulni egyszerűen nem menő. Ha egy szerencsétlen doktorandusz be akarja lopni magát a diákok szívébe, vagy csak szimplán azt szeretné, hogy emberszámba vegyék, kínjában elkezd szemet hunyni a puskázás felett, és mindjárt ő lesz a jófej a tanszékről. Mostanában jövök rá, a legtöbb szabálynak van értelme.

 

süti beállítások módosítása